fbpx

23 січня 2020 року у Зеленодольському професійному ліцеї психологічною службою була проведена лекція – дискусія на тему «Наркотики. Наркозалежність. Наслідки».

     Метою профілактичного заходу було сприяння пропаганді здорового способу життя; виховати здорове молоде покоління; пояснити дію наркотиків на організм людини. А основною метою проведеного заходу було донести до підлітків небезпеку вживання наркотичних засобів та медико-соціальні наслідки тому що в наш час наркоманії досягла масштабів епідемії. Її поширення йде набагато швидше, ніж вживаються заходи щодо боротьби із цим страшним явищем.

     Лекція допомогла учням ліцею сформувати негативне ставлення до наркотичних засобів, визначити причини виникнення наркозалежності, усвідомити наслідки вживання наркотиків для людського організму, навчитися допомагати близькій людині або знайомому, який почав вживати наркотики.

     Особливе занепокоєння викликає той факт, що у наркоманії – «молоде обличчя». Основне число людей, що вживають наркотики зараз становить підростаюче покоління – молоді люди у віці від 14 до 30 років. Наркотики – це не просто речовини, що наносять шкоду здоров’ю, вони стрімко і незворотньо руйнують організм і особистість людини.

     Під час бесіди з учнями було роз’яснено що наркоманія – це не тільки тяжке захворювання, а й надзвичайно небезпечне соціальне явище, яке поширюється у всьому світі, в тому числі і в Україні. До вживання наркотиків залучаються переважно особи молодого віку. Зловживання наркотиками підриває здоров’я людини, викликає деградацію особи, втрату нею соціального статусу. Вживання наркотиків серед молоді – це досить актуальна проблема сучасного суспільства. На сьогодні, наркоманію відносять до соціальних проблем.

Наприкінці лекції-дискусії були підведенні підсумки заходу та виконана арт-терапевтична вправа «Якою ви бачите наркозалежну людину?»

Пам’ятка для учня
Усвідом, що ця хвороба має 4 етапи:
1. «Я не наркоман!» (перекладаємо: відмова від своєї залежності, яка для всіх, окрім пацієнта, є наявною).
2. «Я ненавиджу всіх» (перекладаємо: агресія на все навколо і на всіх навколо від розчарування у п. 1).
3. «У мене повна депресія і нудьга!..» (перекладаємо: депресія від усвідомлення розвитку свого шляху до цвинтаря).
4. «Так, я такий, але з цим треба щось робити…» (перекладаємо: усвідомлення своєї хвороби і пошук шляхів вилікування).

ПОРАДИ ПСИХОЛОГІЧНОЇ СЛУЖБИ ЛІЦЕЮ:

Наркоманія найтяжча хвороба, яка без сумніву веде до смерті.

    Залежність від наркотиків емоційний стан, для якого характерно:
– непереборне бажання постійного прийому наркотиків, мета придбати його будь-якою ціною;
– збільшення вживаної дози наркотичного засобу в залежності від потреби організму;
– психічна залежність (психологічна або емоційна) вживання наркотиків;

    Звикання – фізично необхідна звичка людини, для якої характерно:
– підвищене бажання подальшого вживання наркотичних засобів з метою поліпшення настрою;
– незначна тенденція до збільшення дози наркотиків;
– незначна фізична, але висока психічна залежність.

Від админ