fbpx

Якщо ви плануєте з’їсти продукти протягом наступних декількох днів, то найкраще їх зберігати у холодильнику. А щоб і за цей короткий, здавалося б термін, ваші продукти та страви не втратили своїх властивостей, користі і не зіпсувалися, потрібно знати основні принципи правильного зберігання продуктів харчування у холодильнику.

Товарне сусідство

    Не забувайте про правила товарного сусідства продуктів — ця вимога до розташування продуктів харчування при зберіганні ставиться до магазинів та закладів харчування не просто так. Товарне сусідство продуктів базується на властивостях кожного із них з метою забезпечення безпечного та тривалого зберігання. Отже, у вашому домашньому холодильнику товарне сусідство продуктів харчування аж ніяк не буде зайвим.

    Ви ніколи не помилитесь, якщо буде розділяти товари по категоріям — молочні продукти, м’ясо, риба, овочі та фрукти, готові страви — і кожну групу товарів зберігати окремо (не тільки у різних контейнерах, а й у різних ящиках, і на окремих полицях).

    Продукти, що будуть споживатися без попередньої теплової обробки у жодному разі не мають знаходитись біля сирих м’яса, риби, овочів, фруктів, яєць. Також, не варто поєднувати сирі продукти із готовими стравами.

    Сирі м’ясо та рибу взагалі варто зберігати окремо від будь-яких інших продуктів та одне від одного — оскільки вони можуть стати джерелом зараження — в умовах холодильнику на окремих полицях.

    Різні фрукти та овочі зберігайте у окремих тарах, оскільки вони прискорюють гниття одне одного.

    Молочна продукція є дуже сприятливою до сторонніх запахів, тому поміщайте творог, сир та масло в упаковку, яка захистить їх від цього.

Зберігання продуктів у холодильнику

    Вибираючи температурний режим для зберігання у холодильнику продуктів харчування, необхідно задуматись над двома основними проблемами:

Як зберігати свіжість та користь продуктів.

Як попередити розмноження численних мікроорганізмів, що змінюють органолептичні властивості продуктів.

    Відомо, що основна маса продуктів надходить у продаж уже в охолодженому або замороженому вигляді. Охолодження полягає у підтриманні температури продукту на кріоскопічному рівні (температура замерзання води). Залежно від вмісту у продукті мінеральних солей ця температура може коливатись у межах від -0,5 до -2,5ºС. Дієтологами встановлено, що при нульовій температурі розмноження мікроорганізмів у свіжих продуктах починається на 6-8 добу зберігання, залежно від їх виду та стану. Цей термін і визначає термін їх зберігання у охолодженому вигляді. При цьому, варто враховувати, що продукт перед охолодженням повинен бути свіжим. Якщо він куплений у магазині уже в охолодженому вигляді, то термін його зберігання у такому стані ще скорочується.

Як зберігати продукти в холодильнику

Основні принципи

Температура у холодильнику — річ непостійна, і може коливатися від -24 до -15ºС у морозилці і від +3 до +8ºС у самому холодильнику.

    При цьому, знижується температура згори донизу — що і зумовлює основний принцип схеми зберігання продуктів. Найхолодніше у холодильнику (від 0 до +3ºС) там, де плюсова камера торкається морозильної. У більшості сучасних агрегатів морозилка знаходиться знизу, тому на полицю над нею складаємо усе, що швидко псується: молочні продукти, сирі м’ясо та рибу. І краще подалі від дверки — чим ближче до неї, тим у холодильнику тепліше, а, значить, продукти швидше псуються.

    Часто виробники холодильників розташовують над морозильною камерою закриті ящики для фруктів та овочів. Проте, не поспішайте складати туди усе підряд: у це відділення краще покласти термостійкі продукти — селеру, яблука, сливи, груші, капусту.

    Вибагливішими є огірки, гриби, хурма та свіжі ягоди. Їх краще забрати від морозилки якомога далі: підморожені, вони швидко втрачають смак та свіжість. Ідеальна температура зберігання для них — від +7 до +9ºС. Тому їм місце на найвищій полиці.

    У середній частині холодильника, зазвичай, “помірний клімат” – від +3 до+6ºС. Тому тут краще усього зберігаються готові страви, свіжа зелень, яйця, вершкове масло, сир, ковбаса, нарізки, відкриті консерви, солодощі.

    Тепліше всього на дверці. “Клімат” тут нестабільний: кожного разу, коли ви заглядаєте до холодильника, температура різко піднімається, і потім довго приходить у норму. Тому тут краще усього розташувати найбільш невибагливі у зберіганні продукти — напої, соуси у герметичних упаковках, ліки. Можна і яйця, але тільки ті, які ви плануєте з’їсти у найближчі 3-4 дні. Зберігати їх тут довше експерти не рекомендують: через коливання температури продукт швидше зіпсується, а постійні хлопання дверима можуть пошкодити шкарлупу, що, також, не сприяє тривалості зберігання яєць.

    У морозилці все майже так само: чим вище полиця, тим більше градус. Тому у верхніх відділеннях (від -14 до -10ºС) розташовуємо вершкове масло, морепродукти, рибу, фрукти та овочі. При дуже низьких температурах, вони змінюють структуру (особливо ягоди) і втрачають смак.

    На середній полиці морозилки (від -14 до -16ºС) краще всього зберігати напівфабрикати. При більш низьких температурах тісто у пельменів, вареників, тощо із часом почне кришитись та ламатись, до того ж, це зіпсує їх смак.

А ось м’ясу та морозиву це не загрожує: краще всього вони зберігаються при температурі від -24 до -17ºС. Тобто,  у самому нижньому відділені морозильника.

    Одна із основних умов тривалого зберігання продуктів у холодильнику — упаковка. У плюсовій камері завжди є своя мікрофлора. Вологість та конденсат на стінках холодильника — хороше поживне середовище для бактерій, які із радістю переберуться на продукт без упаковки, будь то сире м’ясо або котлети.

    Сирі продукти (особливо рибу та м’ясо) краще всього зберігати у поліетиленових пакетах, пластикових контейнерах або скляному посуді. Алюмінієвий або емальований посуд для цього непридатний. Торкаючись до продуктів, особливо сирих, металізована поверхня посуду може окислюватись та отруювати їжу. Саме тому відкриті консерви краще одразу перекладати у керамічну або скляну тару. Також, ніколи не залишайте ложки або інші столові прибори у продукті, який ставите у холодильник — це порушує герметичність, а окислювальні процеси, що виникають при цьому, сприяють швидкому псуванню.

    Без упаковки до холодильника можна класти тільки овочі та фрукти: у целофані або пластику вони, навпаки, зіпсуються швидше через надлишок власної вологи. А ось мити їх перед зберіганням не варто, адже так ви позбавляєте продукти від захисної плівки, що продовжує термін їх зберігання.

    Якщо усі правила зберігання продуктів дотримано, свіжа риба та курятина будуть зберігатися у холодильнику близько двох діб, м’ясо — до 5. Молочні продукти будуть придатними до споживання від 3 діб до тижня (щоб не помилитись, читайте етикетку).А деякі овочі та фрукти можуть залишатись свіжими близько місяця.

    Не варто завантажувати холодильник різноманітними консервами. Багатьом із них не потрібен спеціальний температурний режим, вони можуть довго та безпечно зберігатись просто у темному прохолодному, сухому місці. А їх надлишок у холодильнику, у свою чергу, може порушити циркуляцію повітря, що приведе до порушення температурного режиму і зашкодить іншим продуктам.

    Пам’ятайте, що деякі продукти краще зберігатимуться поза холодильником. Так, наприклад, картоплю, цибулю, буряк та часник краще зберігати у темному сухому місці Туди ж кладіть помідори (від холоду їх м’якоть розшаровується), шоколад, диню, гарбуз, баклажани, консерви та копченості. Але і тут не забудьте потурбуватись про товарне сусідство та відповідну упаковку.

Від админ