fbpx
День Європи — свято, що відзначається 9 травня в Україні, Європейському Союзі та інших країнах на відзначення миру та єдності на європейському континенті.
Як зазначала Європейська правда, на початку 2023 року представники ЄС звернулися до Офісу Президента України із запитанням про те, коли планується святкування Дня Європи в Україні. Офіс Президента України відповів, що жодних змін у 2023 році не відбудеться й Україна відзначатиме День Європи 21 травня, окремо від решти держав Європи.
8 травня 2023 року Указом Президента України «Про День Європи» встановлено відзначати День Європи спільно з державами Європейського Союзу — 9 травня. У своєму зверненні з нагоди Дня пам’яті та примирення травня 2023 року президент України Володимир Зеленський зазначив:
“Сьогодні я підписав відповідний указ, і щороку із завтрашнього дня, 9 травня, ми будемо вшановувати нашу історичну єдність — єдність усіх європейців, які знищили нацизм та переможуть рашизм. Це буде День Європи, яка допомагає нам боротися за всіма напрямками: на полі бою зброєю, на дипломатичній передовій — рішучістю, проти ракетного терору та зимового блекауту, в економіці та на юридичному фронті. Це буде День Європи — нашої союзниці. Яка ніколи не називає Україну „вигаданим“ чи „штучним“ утворенням. І яка дає нам свою зброю, щоб ми могли захистити себе та її – нашу Європу.”
— Володимир Зеленський

Від админ