fbpx

    Із метою розширення знань здобувачів освіти про виникнення свята – Дня української писемності та мови, про багатство української мови, виховання почуття патріотизму та любові до рідної мови 10.11.22 в групі 3-9 була проведена виховна година на платформі Google Classroom.
Щорічно День української мови та писемності відзначається 9 листопада, в цей день також вшановують пам’ять Преподобного Нестора літописця, послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія. 
Свято встановлене 6 листопада 1997 року Указом Президента України: «Установити в Україні День української писемності та мови, який відзначати щорічно 9 листопада в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця » . У цей день, за традицією, покладають квіти до пам’ятника Нестору Літописцю, відзначають найкращі здобутки просвітителів у сфері мови та культури України. А також у цей день стартує Міжнародний конкурс знавців української мови ім. Петра Яцика. Саме він став засновником цього конкурсу серед передової учнівської молоді. Як великого мецената і найпалкішого цінителя української культури, його знав увесь світ. Будучи українцем за походженням, він одним із перших у сучасній історії України мислив категоріями патріотизму в контексті глобального розвитку цивілізації. Тому його фраза-афоризм «Справжній патріотизм вищий за будь-які партії…» близька і зрозуміла для нас сьогодні. Петро Яцик. За давньою традицією в будь-яке свято в Україні запалювали три свічі. І сьогодні, в День української писемності, ми запалюємо три свічі: першу – любові до Бога, віри, надії в майбутнє України, пам’яті Петра Яцика;
другу – любові до України, її історії, пам’яті Нестора Літописця; третю – любові до рідної мови, української писемності. 

    День української писемності та мови — свято розвитку державної мови, яке щороку відзначається в Україні 9 листопада. В цей день традиційно всі українці пишуть радіодиктант. Здобувачі освіти, які знаходяться у різних куточках нашої країни та за її межами,долучились разом з педагогічним колективом до написання диктанту, що є символом національної єдності українського народу.

    Наша молодь багато часу проводить у соціальних мережах. Тому викладачка української мови і літератури Ірина МАЙНЕР запропонувала здобувачам освіти пройти в Instagram вікторину “Говоримо українською правильно”.

«Мова – душа кожної національності, її святощі, її найцінніший скарб». Тож
любіть, поважайте та вдосконалюйте нашу мову, адже вона, як і Україна, – у
нашому серці, і починається з кожного з нас.
Фотоколаж « Мова серце нації»

Від админ