
Кухар
Кухар - це людина, яка професійно готує їжу для інших людей, як правило, в закладах ресторанного господарства. Головне завдання кухаря – готувати не тільки смачну страву, але й корисну та поживну. Готування їжі – давнє мистецтво! Адже “Добрий кухар вартий семи лікарів”, - так мовить народне прислів’я.
Обов’язки: раціонально та ефективно організовувати працю на робочому місці; дотримуватись норм технологічного процесу; знати та виконувати вимоги нормативних актів про охорону праці й навколишнього середовища, додержуватись норм, методів і прийомів безпечного ведення робіт; знати інформаційні технології.
Професійні якості: кухар повинен вміти спілкуватися з людьми, бути ввічливим, терплячим, витриманим, уміти обслуговувати споживачів на професійному рівні. Повинен мати високий рівень теоретичних знань та професійної підготовки, уміти застосовувати їх у повсякденній роботі, володіти прогресивною технологією і новою технікою.
Особливості професії кухаря: стати хорошим кваліфікованим фахівцем дано не кожному. Насамперед, кухар повинен любити свою справу, володіти уявою і мати творчий потенціал. Кухарями стають талановиті, організовані акуратні і уважні до деталей люди. Головна особливість професії кухаря – дуже розвинене смакове сприйняття і тонкий нюх, а також гарна пам'ять.
Ринок праці: сьогодні професія кухаря затребувана на ринку праці, як ніхто інший. У Державній службі зайнятості стверджують, що вона має великий попит у роботодавців.
Індивідуально – психологічні вимоги: кухар повинен мати хороший загальний інтелект, до добре розвинені дотик та нюх; координацію рухів рук; високі показники концентрації, добре розвинену довготривалу, мовно –логічну, зорову , образну оперативну пам'ять, самостійно мислити, вирішувати конкретні виробничі ситуації.
Перспективи: удосконалити свою майстерність кухар має змогу на курсах підвищення кваліфікації. Тут можна отримати вищу кваліфікацію або 6-й розряд, а в подальшому – високе звання «майстер – кухар». Продовжити свою освіту кухар може в технікумі чи в державному університеті харчування та торгівлі.